Effe om ons allen op het juiste trappistenpad te houden :
Ontstaan van trappistenbier
De naam "trappist" is afgeleid van de Franse abdij La Trappe, waar in 1892 de orde der trappisten is gesticht.
Omdat sommige brouwers misbruik maakten van de naam "trappist", werd een organisatie opgericht die de naam beschermt: de Internationale Vereniging Trappist (IVT).
Aan de volgende voorwaarden moet worden voldaan om de naam "trappist" te dragen:
* Het bier moet gebrouwen worden in een abdij van trappisten of onder toezicht van zijn monniken
* De brouwerij, de manier van brouwen en de commerciële exploitatie moet beheerd worden door de abdijgemeenschap
* Het grootste deel van de opbrengst moet naar sociale werken gaan
Thans zijn er zeven trappistenbieren die voldoen aan deze voorwaarden: zes Belgische en één Nederlandse.
Hieronder vind je een overzicht per trappistabdij van de oorspong van zijn brouwerij en zijn verschillende bieren.
Westmalle
Ontstaan: In 1930 ontstond de brouwerij van Westmalle
Soorten: Dubbel (7% alc. vol.) en Trippel (9% alc. vol.)
Beschrijving:
* Dubbel: Donkerrode amberkleur, zacht mondgevoel, droge afdronk, beschikbaar op vat
* Trippel: Helder en bleek, krachtiger gehopt, bitter met fruitaroma, prachtige afdronk
Contact:
WESTMALLE
Abdij der Trappisten
B-2390 Malle
BELGIE
Tel: [32] 3 312.92.22
Fax: [32] 3 312.92.28
E-mail:
info@trappistwestmalle.be
Web site:
http://www.trappistwestmalle.be
Westvleteren
Ontstaan: In 1839, acht jaar na vestiging
Soorten: Blonde of Zes (5,8% alc. vol.), Acht (8% alc. vol.) en Twaalf (11% alc. vol.)
Beschrijving:
* Blonde: Vol moutig, vanille en zoethoutaroma, zachte smaak, bittere afdronk
* Acht: Zoet, fruitig aroma met meloenachtige accent
* Twaalf: Zoetste van de drie, caramel en moutig accent, vol en romig
Contact:
SINT-SIXTUS
St. Sixtus-Abdij
B-8640 Westvleteren
BELGIE
Tel: [32] 57 40.10.57
Fax: [32] 57 40.14.20
E-Mail:
abt@sintsixtus.be
Web site:
http://www.sintsixtus.be
Achel
Ontstaan: In februari 1999 door broeder Thomas Sas (wel nog vroeger bier gebrouwd: 1850)
Soorten: Vijf (5% alc. vol.)Bruin en Blond, Acht (8% alc. vol.) Bruin en Blond, Extra Acht (9,5% alc. vol.)
Beschrijving:
* Vijf: Dorstlessende doordrinker en geen zware grand cru(alleen in abdij van de tap)
* Acht Blond: Bittere geur, maar smaakt fris met de nasmaak die zoet en toch licht bitter is
* Acht Bruin: Zoete reuk, zoetige lichte hopbitterheid, veel gistdepot in de fles en een roodbruine kleur
* Extra Acht: Biedt grote variatie in smaken oa. fruit, vanille, hout, mout, rode bes, pruim en heeft een kopere kleur
Contact:
ACHEL
St. Benedictus-Abdij
B-3930 Achel
BELGIE
Tel: [32] 11 80.07.69
Fax: [32] 11 64.81.30
E-Mail:
abdij@achelsekluis.myweb.nl
Web Site:
http://www.achelsekluis.org
Orval
Ontstaan: In 1931 ter vervanging van de ijzersmelterij
Soorten: Orval (6,2% alc. vol.)
Beschrijving:
* Orval: Oranje kleur, hoppige en droge smaak, salieachtig aroma
Contact:
ORVAL
Abbaye N.-D. d'Orval
B-6823 Villers-devant-Orval
BELGIQUE
Tel: [32] 61 31.12.61
Fax: [32] 61 31.29.27
E-Mail:
webmaster@orval.be
Web Site:
http://www.orval.be
Rochefort
Ontstaan: In 1595 naast andere landbouwactiveiten
Soorten: Zes (7,5% alc. vol.), Acht (9,5% alc. vol.) en Tien (12% alc. vol.)
Beschrijving:
* Zes: Roodachtige kleur, fruitige en zachte smaak, kruidig accent
* Acht: Geelbruine kleur, fruitig en een beetje demi-sec
* Tien: Diepbruin bier met een crèmekleurige kraag, fruitige smaak, mildbittere afdronk
Contact:
ROCHEFORT
Abbaye N.-D. de Saint-Rémy
B-5580 Rochefort
BELGIQUE
Tel: [32] 84 22.01.40
Fax: [32] 84 22.10.75
Web Site:
http://www.trappistes-rochefort.com
Chimay
Ontstaan: In 1862 om de kosten van de kerk te dekken
Soorten: Rood (7% alc. vol.), Wit of Trippel (8% alc. vol.) en Blauw (9% alc. vol.)
Beschrijving:
* Rood: Koperachtige kleur, zachte fruitsmaak(abrikoos), licht bitter accent
* Wit: Goudgele kleur, hoppige en fruitige smaak("muscat" en "droge druif"), bittere afdronk
* Blauw: Donkere kleur, kractige en fruitige smaak, warm gekarmeliseerd accent
Contact:
CHIMAY
Abbaye N.-D. de la Paix
B-6460 Chimay
BELGIQUE
Tel: [32] 60 21.03.11
Fax: [32] 60 21.34.22
E-mail: zie site
Web Site: Web Site:
http://www.chimay.com
La Trappe
Ontstaan: Eén van de paters was de zoon van een bierbrouwer. Daarom werd in 1884 besloten om over te stappen op de productie van bier.
Soorten: Witte trappist (5,5% alc. vol.), Blond (6,5% alc. vol.), Dubbel (6,5% alc. vol.), Tripel (8% alc. vol.), Quadruppel (10% alc. vol.)
Beschrijving:
* Witte Trappist: Gebrouwen met zeer aromatische hopsoorten en heeft een fris karakter. Gist na op de fles.
* Blond : Helder, sprankelend, doordrinkbaar blond bier van hoge gisting. Kenmerkend is de zacht bittere afdronk en de frisse doch aromatische geur.
* Dubbel : Donkere, robijnrode trappist en heeft een zacht aromatisch maar bovenal fris karakter.
* Tripel : Donkerblonde trappist met een fruitige bitterzoete smaak.
* Quadrupel : Volle, milde en aangenaam bittere smaak.
Contact:
LA TRAPPE
Bierbrouwerij De Koningshoeven
5000 AJ Tilburg
NEDERLAND
Telefoon: 31(0)13 535 81 47
Fax: 31(0)13 543 74 72
E-mail:
info@latrappe.nl
Web Site: Web Site:
http://www.latrappe.nl
Schol!!!