Groepsgevoel

Motorrijden is voor de meesten een hobby en wat is er leuker dan je hobby delen met anderen met dezelfde interesse? Plezier is een van de weinige zaken die vermenigvuldigt als je het deelt.

Maar wat als er op één dag verschillende mogelijkheden zijn om je hobby te beoefenen met gelijkgestemden? Dan moet er gekozen worden. Zondag 21 mei was zo’n “keuzemoment”. De Zuid-Hollandrit van de HDC, maar tegelijkertijd ook de Ride4Kika vanuit Huizen. Ik heb gekozen voor de laatste (sorry HDC-ers…)

Vorig jaar ook met die rit meegedaan en toen compleet weggeregend. Nu beloofde het beter weer te worden en gelijk was de opkomst zo’n 25% hoger dan vorig jaar. Watjes.

Het idee: met bijna 400 motoren in één lang lint rondje Flevoland rijden, alle opbrengsten gaan naar KiKa (Kinderen Kankervrij). Een goed doel (en een leuke rit) waarvoor zelfs mijn dochtertje vroeg uit d’r bed wilde komen.

Rond 9 uur vertrokken richting Huizen, waar we iets na half elf arriveerden. Via social media m’n motormaatjes opgezocht (het terrein stond zo vol dat “rondkijken” niet volstond) en afgesproken hoe we tijdens de rit bij elkaar zouden kunnen rijden (we stonden verspreid over het terrein opgesteld).

 

Het mooie van deze rit was dat het volledige parcours werd afgezet en dus alle 400 motoren zonder hindernissen als verkeerslichten en voorrangsregels op kruispunten konden doorrijden. Een leuke belevenis, legaal door rood rijden en onder begeleiding van verkeersregelaars en politie de snelheidsmeter uit het oog mogen verliezen op de lange rechte wegen in de flevopolder.

Toch miste ik iets tijdens de lunchstop. Waar bij de HDC iedereen door elkaar gaat zitten en we eigenlijk als één grote groep de lunch nuttigen, was hier (misschien ook wel logisch) veel meer “clubjes”-gedrag. Er werd nauwelijks onderling gekletst, racers ging bij racers staan, de Harleys bij de Harleys en een enkele BMW-rijder deed z’n best de eer van het merk hoog te houden door zijn tweewieler midden op de weg te parkeren.

Het “groepsgevoel” van één lang lint van motorrijders was leuk, de publieke belangstelling langs de route groot. Maar een échte “groep” is meer dan samen hetzelfde rondje rijden, dat is de hele (motor)dag samen beleven.

Gelukkig doet de HDC ook wel eens “GoedeDoelenritten”, dus wie weet, 2018?

Uit ons foto-album

IMAG0053.jpg