Toen ik mijn gereviseerde vorkpoten weer gemonteerd had, draaide ik nog eens controlerend aan de knop van het reeds bekende systeem. Vertjoept! Ik had pas druk wanneer ik de knop ruim over de helft ingedraaid had. Dan moet er toch ergens olie lekken..... Zaklampje erbij en ja, hoor! Bovenop je achterveer zit een aluminium cilindertje, die dus uitschuift, en zodoende de veer indrukt, wanneer je aan de knop draait. En dat cilindertje lekte dus olie.
O.K. Die moet dus ook gereviseerd worden. Ook begon de veer af te bladderen, dus meteen maar aanpakken.Eerst de schokbreker dus uitbouwen. Dit gaat het beste als je de tank opklapt, en deze met een sjorbandje zo ver mogelijk achterover trekt. Zorg ook dat het achterwiel zo ver mogelijk maar beneden kan.
Demonteer de bovenste en de onderste scharnierbout van de schokbreker.
Teken de positie en stand af van de hydraulische aansluiting dmv een centerpuntje, en neem de leiding los.
Het lijkt erop dat je de veer er niet uitkrijgt, doordat de accubak in de weg zit, en deze is één geheel met het binnendeel van het achterspatbord, dus demontage is lastig. Echter als je de accu uitbouwt, kun je de accubak opzij duwen, waardoor de schokbreker nét genoeg ruimte krijgt om het ding eruit te manouvreren.
Daarna zul je de veer moeten indrukken, om het borgveertje boven de cilinder te kunnen verwijderen. Dat is een linke klus, want er zit enorm veel spanning in die veer. Daarom heb ik wat tijd geïnvesteerd om een degelijke ST1300achterschokbrekerveerindrukkker te maken. (Misschien ook wel voor 650 en 700)
Goed! Eerst een klein imbusborgschroefje in de zijkant van de cilinder losschroeven. Positie van de hydraulische aansluiting weer aftekenen met een centerpuntje. Veer inpersen, borgveertje verwijderen, en de pers weer lossen.
Nu kun je de schokbreker in onderdelen zoals cilinder, plaat, veer, en nog een kunststof geleidebus uit elkaar halen. De boel even lekker schoonmaken. Ik heb ook de veer afgeschuurd en gespoten, maar dat is eigen keuze.
Het cilindertje moet uit elkaar, en dat gaat het makkelijkst met een spuitje perslucht in de hydraulische aansluiting. Wikkel het ding eerst in een poetsdoek, want je wilt hem niet laten vallen. Het is van aluminium gemaakt, met nauwkeuringe passingen.
Wanneer je hem uit elkaar hebt, kun je de 2 o-ringen verwijderen. Bij mij was er ééntje behoorlijk stuk. Zorg op voorhand voor nieuwe ringen, want de 59 x 2,5 mm. is lastig te krijgen bij reguliere hydro-leveranciers. De andere, de 50 x 2,5 is wel makkelijk leverbaar.
Nieuwe ringen monteren en de boel een beetje invetten. Nu voorzichtig het cilindertje weer samenvoegen tot één geheel.
De schokbreker weer opbouwen, veer samenpersen en alle onderdelen weer positioneren volgens de centertjes. Kleine borg-imbusje weer vastdraaien. Pers voorzichtig lossen en de schokbreker weer monteren.
Iedereen die de veerpers graag wil lenen, stuurt maar een pb-tje.
Klaar? Nee! Ik heb er voor gekozen om óók de plunjer in de ‘grote handknop’ te reviseren. Deze dus ook gedemonteerd. Hier zat een hoop witte slurrie in. De demontage van het borgveertje is lastig. Let bij montage op, dat het dekseltje met daarin de stelbout maar op één manier gemonteerd kan worden. Let maar op het gaatje waar het bekende veertje van het vertjoepte wegspringkogeltje weer moet komen. De o-ring op het plunjertje is 27 x 2,5. Deze had ik op voorraad, dus ook vernieuwd, en met een beetje vet gemonteerd.
Nu kan het systeem weer gevuld worden met hydraulische of voorvorkolie.
Gas d'r bie !











De foto’s staan in willekeurige volgorde, maar dat is met opzet: nu is het meteen een spel. Zet de foto’s in gedachten op de juiste volgorde. (Oftewel, het lukt mij niet om ze op de juiste volgorde bij het verhaal te zetten).