Goed voorbeeld doet goed volgen .....

We weten niet eens of hij de boete heeft gekregen.Koen schreef:Ben benieuwd of hij die boete ook had gekregen als er geen cameraploeg over de schouder had meegekeken...
Koen schreef:"ambu opvangen" zal best een bekend fenomeen zijn voor dienstdoende agenten, maar het is volgens mij niet gebruikelijk dat dit door agenten in burger op hun eigen voertuig wordt gedaan. Als hij in dienst was, zou hij toch een voertuig van de werkgever daarvoor gebruiken? Volgens de site van RTVNoord is dit gefilmd op of rond 29 mei 2013, ik kan me niet voorstellen dat op dat moment nog Honda's ST1100 actief werden gebruikt door politiediensten.
Als hij, in burger en op zijn eigen privé-voertuig, onderweg was naar zijn werk om daar welke politietaak dan ook te gaan uitvoeren, geeft dat hem volgens mij niet het recht om (verkeers)regels te overtreden.
Er staat nergens van wie die motorvoertuigen zijn. Enkel dat ze ingezet worden ter uitvoering van... etc.Onopvallende motorvoertuigen in gebruik bij de politie, die worden ingezet voor de uitvoering van de onopvallende politietaken
Voor de bestuurders van onopvallende motorvoertuigen in gebruik bij de politie, die worden ingezet voor de uitvoering van branchespecifieke onopvallende politietaken en die door hun uitvoering en inrichting niet kunnen worden aangemerkt als voorrangsvoertuigen, geldt dat de inhoud van deze brancherichtlijn verplichtend is en men in overeenstemming daarmee dient te handelen.
Voorbeelden van branchespecifieke politietaken zijn [niet limitatief] werkzaamheden die worden uitgevoerd door en/of ten behoeve van arrestatie- en observatieteams, rechercheonderdelen, eenheden belast met persoonsbeveiliging en eenheden belast met onopvallende surveillance t.b.v. de verkeershandhaving.
Ook hier wordt enkel gesproken over 'politieambtenaar'. Nergens staat iets over 'in dienst' of 'in vrije tijd'.In het kader van de uitoefening van de politietaak is het de individuele politieambtenaar in bijzondere situaties toegestaan om af te wijken van de normen gesteld in de brancherichtlijn. Deze bevoegdheid tot afwijking geldt voor alle politieambtenaren, specialistisch of niet-specialistisch.
De politieambtenaar stelt altijd vooraf de meldkamer op de hoogte van zijn of haar beslissing tot afwijking van de brancherichtlijn.
De meldkamer, in zijn rol als professionele ondersteuner, bevraagt en adviseert de betrokken politieambtenaar over proportionaliteit en subsidiariteit van zijn of haar voorgenomen beslissing. De betrokken politieambtenaar blijft eindverantwoordelijk voor afwijking van de brancherichtlijn.
En wederom: de bestuurder van voorrangsvoertuigen....denk even aan Blik op de Weg: auto van De Haas producties, uitgevoerd met toeters en bellen, bestuurd door agent is gewoon een voorrangsvoertuig als de toeters en bellen aan gaan.Bestuurders van een voorrangsvoertuig mogen afwijken van de voorschriften van dit besluit voor zover de uitoefening van hun taak dit vereist.
Hij is om of nabij de 70. En het ergste is dat hij getrouwd is en dat 'zij' al net zo erg is maar zich niet uit. Dat dan weer niet.bslefevre schreef:Bert, ik ga er vanuit (zo te lezen over je buurman) dat hij 40+ (miss. zelfs 50+) is en alleenstaand?
Dat zou kunnen, ik kan niet verstaan of de motorrijder tussen het voorstel van de verbalisant en de constatering dat ze collega's zijn nog iets zegt.BertG schreef:Whooow: hij maakte niet bekend dat hij een agent was. De verbalisant vroeg het hem en daar antwoordde hij op.
Wat bedoel je precies?stxrider schreef:@Bert
Met alle respect met het voorbeeld, maar ja buurman vind ik behoorlijk![]()
Oh is dat zo? De zin "op weg naar de basis, dus ..." is niet voldoende om dat te kunnen stellen.N.a.v. het filmpje concludeer ik dat de man (collega),
Hopelijk krijgt hij naast de boete ook een uitbrander, want op weg naar je basis heb je geen extra rechten meer m.b.t. de manoeuvres die hij uitvoerde.
Ik bedoel daarmee dat je met voorbeelden aan komt terwijl we het hier over het gedrag van een motorrijder hebben.BertG schreef:
Wat bedoel je precies?
Ik betwist ook niet dat hij dat niet mag, privé of in dienst, maar ja jij redeneert dat hij in dienst is maar dat is ook een aanname......Ik weet uiteraard niet wat zijn dagdagelijkse taak is bij de politie maar als ik aanneem dat hij een ambu heeft opgevangen,
en ik zie werkelijk niet in waarom een agent in burger dat niet kan doen,
dan is hij kennelijk in dienst en dan kan hij op de terugweg naar bureau best een verkeerssurveillance uitvoeren..
Ik zag helemaal niets wat ontfatsoenlijk of zelfs asociaal was. Dat is ons voorgekouwd door iemand die het bandje volgekletst heeft.stxrider schreef: Laten we het zo stellen, dat wat we zagen is niet netjes,
In dit filmpje blijven te veel vragen onbeantwoord wat Ed ook aangeeft.
Dat heb ik dan niet gezienKoen schreef: Er wordt dus niet beboet voor snelheidsovertreding. Het rechts inhalen is duidelijk op het filmpje te zien, dus de overtreding staat vast.
Dat hangt sterk af van de casus. Gaat het bij voorbeeld om een snelheidsovertreding die niet al te ernstig is, dan zou ik een praatje maken met daarbij het advies "om het wat rustiger aan te doen".BertG schreef:
Dan de gewetensvraag:
Hoe zouden jullie gehandeld hebben: een collega opschrijven of niet.
En let wel: ik zeg niet dat deze agent het niet had moeten doen.
Ik vraag enkel aan de criticasters hier om eens te verplaatsen in de schoenen van de verbalisant.
Oog in oog met een collega en dan de bon uitschrijven.
Die niet al te ernstige overtredingen vallen meestal ("voor de opgedragen taak") onder de vrijstelling en binnen de Landelijke Richtlijn.Ed Vissers schreef:Dat hangt sterk af van de casus. Gaat het bij voorbeeld om een snelheidsovertreding die niet al te ernstig is, dan zou ik een praatje maken met daarbij het advies "om het wat rustiger aan te doen".
Bert, ik ga er van uit dat je bedoelt dat je buiten je dienst op je eigen voertuig dit meemaakt. Het is in een dergelijke situatie dan toch echt verstandig daar wel melding van te maken opdat je de bekeuring ongedaan kunt maken. Ik zou dat zeker niet als "elke scheet" bestempelenBertG schreef: Maar nu het volgende: Ik heb geen melding en ik sta voor rood op een T-kruising en zie een auto op de kruisende weg met hoge snelheid passeren.
Zodra het veilig kan trek ik op en voeg me in dat kruisende verkeer op zoek naar die auto.
Ik ga er achteraan met snelheid hoger dan de maximum snelheid. Ik kan nu geflitst worden en de bekeuring volgt weken later.
Ik kan de auto niet meer achterhalen en geef het op. Heb geen kenteken en kan eigenlijk niets inhoudelijk in de systemen over dit incident zetten.
Ook muteer ik niet elke scheet en als dan na 4-6 weken (+tijd om mij intern te achterhalen via zoeken in papieren rittenstaten) de bekeuring op mijn bureau ligt weet ik niet meer waarom laat staan dat ik het had KUNNEN aantonen/onderbouwen.
Heb ik nu iets onrechtmatigs gedaan? Nee. Was het buiten de richtlijn? Nee. Krijg ik de bekeuring? Ja. Moet ik die zelf betalen? Ja.![]()