Motorbeurs 2023: Feest of Fiasco?

Na 2 motorbeurs-loze jaren, was het weer zover. "De start van het motorseizoen begint op de Motorbeurs" hetgeen op verschillende platforms (m.n. Facebook) groots werd aangekondigd. Het zou een feest worden.....maar was dat het wel? Of was het meer een fiasco? Een verslag van een dagje uit....

Deze keer ben ik op vrijdag geweest. Normaal ga ik op donderdag, om maar niks van de koopjes te missen, maar drukke werkzaamheden gooiden roet in het eten. Nu had ik dit jaar ook niet echt iets nodig dus vrijdag was ook een mooie dag om te gaan. Uiteraard vroeg uit de veren en zoals gebruikelijk (met voorbedachte rade) enkele boterhammen  gesmeerd alsmede koffie gezet voor in de thermoskan. Om 9 uur de Deauville gestart en vertrokken richting Utrecht. Volgende keer moet ik toch echt de ringweg nemen om bij de Jaarbeurs te komen want in de stad liep het aardig vast.

Dit jaar geen gratis parkeren voor de motor maar met de VIP-parking kaart van € 5,= kon de motor toch droog binnen staan. Toegang tot de hal duurde even want iedereen moest zijn, van te voren aangeschafte, parkeerkaart laten zien. Daarna werd ook het toegangsbewijs gescand waarna we gelijk toegang hadden vanuit de parking tot de beursvloer. We hebben wel een kwartier met draaiende motor in de rij gestaan want het scannen ging allemaal niet zo snel. Daarna de motorkleding uit en opgeborgen in de koffers en toen de beurs op.

In de eerste hal stonden wat standjes met verschillendee hotels en B&B's, dus her en der wat informatie ingewonnen. Zo kom je nog eens op ideeen .... misschien ook wel voor volgend jaar als de HDC 15 jaar bestaat.

Nu neem ik altiijd wel de tijd om over de beurs te lopen. Hier en daar een praatje makend of even kijken bij een van de standjes of er iets van je gading bij ligt. Deze keer alleen werkplaats handschoentjes aangeschaft. Voor de rest had ik niet veel nodig. Voor je het weet is het echter alweer koffie- en/of lunchtijd. De meegebrachte boterhammen smaakten goed, en de koffie nog beter. Zeker toen ik de prijzen zag die her en der gerekend werden voor een broodje kroket en een flesje fris (€ 9,=). Als je een voucher had nadat je de app van de Jaarbeurs had gedownload, dan kreeg je wel 2 hele euro's korting....

Zoals jullie weten ben ik al een tijdje op zoek naar een nieuwe motor ter vervanging van de Triumph Trophy. Helaas waren dit jaar echter de grote motor merken niet aanwezig. Wel enkele kleine merken waaronder Moto Morini, Royal Enfield, Benelli en CF Moto. De grote Japanse merken waren echter in geen velden of wegen te bekennen. Overigens had CF moto wel een leuke motor, de 800MT Sport welke ook te krijgen is in een touring versie en die met 95Pk genoeg power heeft Beide tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Misschien toch maar eens een proefritje maken....

In de VIP-parking zag ik bij aankomst nog een Deauville staan en onder de tankdop heb ik dus een visitekaartje achtergelaten. Bij de stand van Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders zag ik ook een mooie zilver grijze Deauville. Natuurlijk even gevraagd van wie deze was om aan betreffende persoon een kaartje te overhandigen. Hij kende de club echter al, en is zelfs lid geweest (en inmiddels weer geworden) getuige zijn Jubileum HDC sleutelhanger. Die van hem zag er alleen iets mooier uit dan die van mij. Wie weet gaan we Isaac nog een keer zien tijdens een toerrit.

Bij de Morrijders Actie Groep nog even een colletje in ontvangst genomen. Ik ben nog niet zo lang lid maar, na een aantal leden gesproken te hebben, lijkt me dit een goeie club die onze steun verdient. De MAG zet zich in voor tal van zaken. Kijk even op de website. Het lidmaatschap kost € 36,= met toezending van het clubblad MAGezine en voor € 18,= krijg je de digitale versie toegestuurd.

Wat was er verder dan nog te zien.... Standjes met onderdelen of toebehoren waren er nauwelijks. Ook de grote motorzaken waren niet echt aanwezig.  Die vieren inmiddels hun eigen feestje. Het aanbod van motorkleding was ook beperkt. Een standje met whisky (wel lekker) , een massageapparaat (voor de nek en rug) en poetsdoekjes voor je bril..... Is dit wat we van een motorbeurs verwachten?

Op Facebook is de kritiek niet van de lucht. Veel mensen zijn zwaar teleurgesteld, men had duidelijk iets anders verwacht, zeker na 2 jaar zonder beurs te hebben moeten doen. Een beurs met veel horeca en stevige prijzen. Andere hebben zich, net als ik, prima vermaakt. Het is maar natuurlijk maar net met welk idee je naar de beurs gaat en wat je ervan verwacht.

Feest of Fiasco? Wie zal het zeggen, maar dat de beurs in de huidige vorm niet is wat de gemiddelde motorrijder ervan verwacht moge duidelijk zijn. Volgend jaar weer? Geen idee. Eerst maar eens een mooi toerseizoen rijden met de HDC.

Oh ja,..... de Motorbeurs is natuurlijk niet DE opening van het motorseizoen.
Dat is nl. het HDC Clubdiner. Gelukkig hebben we de foto's nog.....

Uit ons foto-album

openingsrit-koen.jpg